Eiga

casshern

(casshern)


filmoversigt anmeldelse bedømmelse fakta
Casshern





Casshern





Casshern





Casshern





» Se slideshow...

film

Casshern

type

DVD

version

Ultimate Edition 3-Disc (Japan)

udgiver

Shochiku

forhandler

YesAsia.com

region

2 (Japan)

udgivelse

22. oktober 2004

billede

2,35:1 Anamorphic Widescreen

lyd

Japansk DTS-ES6.1, Japansk DD6.1EX, Commentary DD2.0

undertekster

Engelsk, Japansk

features

Disk 2: Making of Casshern, Cast/Staff, Trailers/TV Spot. Disk 3: Production Plan, Concept Art, Deleted Scenes, Photo Gallery

Casshern: Ultimate Edition er en luksuriøs udgivelse fra Japan. Den kommer i et kraftigt, metalliskudseende papomslag, der fungerer som et skuffedarium. Indeni ligger tre dvd'er lagt i hver sin separate digipack, som kan trækkes ud. To af dvd'erne inkluderer ekstramateriale.

Billedet er holdt i det flotte anamorphic panorama-format, 2.35:1 (Cinemascope), fra biograferne og sørger for, at Cassherns fremtidsscenario kommer til sin fulde ret. Casshern er den type film, som motiverer én til at punge ud for et plasma-tv med optimale kontrastforhold, hvis man ikke i forvejen ejer et sådan. Lyden er der heller intet at udsætte på, omend den kræver surround-udstyr for at kunne nydes i fulde drag.

Disk 1 indeholder et kommentarspor, desværre uden engelsk tekst, så her må man forventningsfuldt se frem til region 1-udgivelsen fra Go Fish Pictures (DreamWorks).

På disk 2 ligger Making of Casshern på 133 minutter. Før produktionsopstart præsenteres man, i 2002, for de originale figurer fra anime-serien Casshan (1973) og selve produktionsoplægget. Fra optagelsernes påbegyndelse, april 2003, vises skitser, fremstilling af Casshern-kostumet over brugen af bevægelsessensorer, til filmen er færdigoptaget, september 2003. Herefter sættes post-produktionen i gang, hvor alle computereffekter og baggrunde indsættes i filmoptagelserne. Sidst vises presse-screeningen, og måneden efter, den officielle premiere i Japan, april 2004.

Det, som gør Making Of interessant, selvom undertekster er fraværende, er den personlighed, filmsettet udstråler. Ikke mindst igennem en engageret instruktør, Kazuaki Kiriya, som i perioder sover af udmattelse på settet, mens andre farer omkring ham. Et andet sted, efter prøve-fremvisningen af Casshern, rejser Kiriya sig lettet bagerst i biografsalen og må tage sig selv i at fælde et par tårer. Har man set alle 133 minutter igennem, der næsten munder op til dette moment, er det ikke svært at forstå Kiriya. Filmens varighed på 143 minutter må have været en stor udfordring med de omtrent 20 minutters slettede scener in mente også. Han har instrueret, fotograferet og klippet sin første spillefilm med en energi, som om det blev hans livs eneste.

Andre features på disk 2 er Cast/Staff med japansk tekst og en række trailers og TV Spots.

På disk 3 findes billeder fra hele det originale filmoplæg med produktionsplan, karakterdesign og koncepttegninger. Meget indbydende er fem sæt skitser, som hver især afspilles som en kollage, mens man kan nyde den tilhørende musik fra filmen af Hikaru Utada, instruktørens kone. Den giver tonisk dybde til de mange detaljerige koncepttegninger, lavet af Toshiyuki Kimura, som var visuel projektleder på Casshern. En mængde originalt design var udeladt i filmen, formentlig grundet manglende penge til at realisere alle objekter, remedier, fartøjer og fjender. Et enkelt galleri fremviser brugen af kyrilliske skrifttegn i dokumenter over botanikoplysninger til drikkemærker og en 50 sekunders bannerkollage. Alt sammen med henblik på at fremstille Cassherns univers så troværdigt som muligt – både i og udenfor selve filmen.

Disse gallerier fremhæver, hvor ambitiøst et projekt Casshern er, og hvor meget større filmen kunne have været med endnu flere penge på hånden.

De slettede scener på godt 20 minutter er opdelt i filmens to universer. Første halvdel fra det dystopiske krigsscenario som filmen udspilles i, mens anden halvdel består af 11 minutters udklippede scener fra rollefigurernes idylliske visioner. Disse scener er sammensat som en slags privatoptaget stumfilm, og er nedklippet drastisk. Man bør se dem næsten direkte efter filmen, for den bedste effekt, som en betydningsfuld kontrast til Cassherns tungsindige natur - et harmonisk supplement til det overpompøse, shakespeareanske sci-fi-indhold.

Et fotogalleri afrunder disk 3 og noget af det mest spændende og inspirerende ekstramateriale, der kan opleves i en asiatisk udgivelse uden undertekster. Lige så sindsbevægende som filmen kan være alt afhængig af sindsstemning.

På instruktøren Kazuaki Kiriyas officielle hjemmeside kan man se noget af hans tidligere arbejde som modefotograf og instruktør. Han har blandt andet lavet en CGI-film til Xbox-spillet Steel Battalion (Tekki, 2002).


andre versioner

  Biograf (CIFF2004, Danmark)
  Standard Edition (Hongkong)
  Special Edition 2-Disc (UK)

filmoversigt anmeldelse bedømmelse fakta